Trauma als kind leidt tot blijvende veranderingen in hersenen

Trauma als kind heeft verstrekkende gevolgen. Delen van de hersenen worden aangedaan, wat kan leiden tot meer psychische kwetsbaarheid als volwassene.

trauma als kind verandert hersenen zinvollerleven.nl

Trauma als kind kan leiden tot veranderingen die in de hersenen van diezelfde mensen jaren later nog te herleiden zijn, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in the Journal of Psychiatry and Neuroscience. Dit onderzoek werd gedaan en gepubliceerd door wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Alberta.

* Lees ook: Depressie: oorzaken, gevolgen en behandeling.
Inzetten op praten of pillen? *

Trauma als kind leidt tot veranderingen in de hersenen

Het is al langer bekend dat ontwikkelingstrauma, bijvoorbeeld door kindermishandeling in de vroege jeugd, nog jarenlange gevolgen kan hebben voor de psychische gezondheid van de slachtoffers. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in depressies en ander mentaal leed. Onderzoekers uit Alberta hebben nu aangetoond dat trauma’s en ernstige stress in de kindertijd kunnen uitmonden in kleine veranderingen in de hersenen. Veranderingen die ook jaren later nog terug gevonden kunnen worden in specifieke gedeelten van de amygdala en de hippocampus.

* Lees ook: Het tekort van het teveel – Damiaan Denys *

Hersenen kunnen minder goed functioneren door de veranderingen die trauma als kind teweegbrengen

Zodra die veranderingen zich voordoen, denken onderzoekers dat de getroffen hersengebieden waarschijnlijk minder goed kunnen functioneren. De kans dat volwassen mensen psychische stoornissen ontwikkelen in tijden van stress wordt hierdoor groter. De onderzoekers hopen met het vinden van die veranderingen in specifieke hersengebieden, er in de toekomst behandelingen ontwikkeld kunnen worden die die negatief uitpakkende veranderingen kunnen verminderen. Of misschien zelfs wel helemaal terugdraaien.

* Lees ook: Hoe ontwikkelingstrauma ons leven voor altijd negatief beïnvloedt *

Kleine studie depressieve patiënten met controlegroep

Aan de studie deden 35 mensen met een depressieve stoornis mee, een vrij kleine groep. Hiervan waren er 12 mannen en 23 premenopauzale vrouwen in de leeftijd van 18 tot 49 jaar. Daarnaast was er een controlegroep die qua leeftijd, geslacht en opleiding vergelijkbaar waren met de 35 mensen met een depressie.

* Lees ook: Dit zijn de eigenschappen van een narcistisch gezin *

Belangrijke stap voor nieuwe behandelingen met psychedelica?

De onderzoekers gaan ervan uit, dat de veranderingen die ze hebben gezien, psychische stoornissen veroorzaken. Ze hopen dat dit een belangrijke stap kan zijn in het ontwikkelen van betere behandelingen. Ze geven daarbij aan onder andere te denken aan veelbelovende nieuwe behandelingen met psychedelica. Er zijn namelijk steeds meer aanwijzingen dat die ervoor kunnen zorgen dat ze de zenuwgroei in de aangedane hersengebieden kunnen versterken.

* Lees ook: Kindermishandeling leidt tot meer gevoeligheid voor stress en
meer kans op depressies en angstklachten als volwassene *

Hersenonderzoek bij mensen met nieuwe MRI-technieken

Tot nu toe werd veel onderzoek over wat stress doet met de hersenen uitgevoerd bij dieren. Maar omdat er steeds meer en betere mogelijkheden zijn om ook MRI te gebruiken, kunnen ze nu ook ‘in vivo’, dus in de “gewone” menselijke bevolking zulk onderzoek doen.

* Lees ook: Natuur goed voor brein en welzijn *

Meer psychische kwetsbaarheid door trauma als kind

Zodra deze biologische veranderingen plaatsvinden in de hersenstructuren die zich bezighouden met het omgaan met stress, kunnen die aangedane hersengebieden minder goed functioneren. De mensen die trauma als kind hebben meegegemaakt, kunnen daardoor psychisch kwetsbaarder worden. Zij zullen sneller ernstige psychische aandoeningen krijgen, zoals depressies of andere stoornissen.

* Lees ook: Depressies beter behandelen met ontstekingsremmers? *

Beperkingen aan het onderzoek

Natuurlijk zijn er altijd beperkingen aan dit soort onderzoeken. De doelgroepen zijn bijvoorbeeld relatief klein (maar je moet ergens beginnen!). Verder heb je wel een “normale” controlegroep, maar je kunt bijvoorbeeld niet zien hoe de hersenen van de depressieve patiënten ‘die trauma als kind opliepen, één op één veranderd zijn door dat trauma. Ik weet zelfs niet of dat überhaupt kan!

* Lees ook: Armoede in je jeugd is slecht voor je gezondheid *

Betere behandeling van psychisch kwetsbare mensen?

Maar hoe meer kennis over psychische aandoeningen, hoe beter. Er zijn heel veel mensen die problemen hebben en zich niet of moeilijk staande kunnen houden in onze steeds complexere samenleving. In de ideale wereld zouden we trauma als kind helemaal voorkomen, maar dat is uiteindelijk onmogelijk. Het zou mooi zijn als we de veranderingen die deze mensen extra kwetsbaar maakt voor geestelijke aandoeningen beter kunnen behandelen. Zodat zij een betere kwaliteit van leven zullen hebben. We kunnen mensen naar de maan sturen en karretjes naar Mars, maar de kennis over mensen en hun kwetsbaarheden schiet nog tekort. Zeker voor mensen die trauma als kind hebben meegemaakt en daar nog een leven lang de gevolgen van ondervinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here