

‘De troost van de filosofie’ is een boek uit 2000 van Alain de Botton. Het beleeft in 2018 zijn 41e druk in de Nederlandse vertaling. Het boek is blijkbaar erg populair en de titel maakt ook wel nieuwsgierig. Je zou bijna een soort filosofisch zelfhulpboek verwachten. Maar het boek biedt geen troost, het is geen zelfhulpboek en het is bovendien niet erg filosofisch.
*Lees ook: Wat de Azteken ons kunnen leren over geluk en het goede leven*
Verhalend boek over de levens van enkele filosofen
Met die laatste opmerking zal ik misschien wat mensen in het harnas jagen. Daar kan ik mee leven. De reden dat het voor mij geen filosofieboek is is dat het boek eigenlijk maar relatief zelden over de filosofie zelf gaat. Het is vooral een bloemlezing over een aantal filosofen en hun leven en het is vrij verhalend. Ik ben geen lezer van biografieën van mensen en ik houd ook niet van storytelling. En juist deze dingen zijn wat dit boek biedt.
*Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven*
Zoeken om het filosofische gedachtengoed
Laat ik eerlijk zijn. In de eerste hoofdstukken over Socrates vond ik die biografische inslag wel leuk. Het biedt ook een context waarin de filosofische ideeën van die klassieke filosofen waren ontstaan en hoe daar toen naar werd gekeken. Maar gaandeweg begon het me steeds meer tegen te staan. Ik had al lezende steeds het gevoel dat ik meer moest zoeken naar het daadwerkelijke filosofische gedachtengoed tussen alle toch nog uitgebreide levensverhalen door.
*Lees ook: Unfuck Yourself is een zelfhulpboek voor zelfhulphaters*
Gedateerd en kinderlijk sausje met al die plaatjes
Ook de plaatjes staan me tegen. Ik heb geen hekel aan boeken met plaatjes. Er zijn werkelijk prachtige prentenboeken te koop, ook voor volwassenen. Maar in een filosofieboek wil ik gewoon letters. Nog los van dat plaatjes niet mijn ding zijn en het me in de meeste gevallen niet duidelijk is welke meerwaarde deze worden geacht te hebben, doen de foto’s van 20 jaar geleden inmiddels ook behoorlijk gedateerd aan. Los van of de tekst je inhoudelijk aanspreekt of niet, is deze op zichzelf niet gedateerd. Maar door die plaatjes krijgt het boek wel een gedateerd en kinderlijk sausje.
*Lees ook: Met Hannah Arendt filosoferen over zorg en onderwijs*
Dit is geen boek voor liefhebbers van filosofie
Voor mij was dit boek veel interessanter geweest als De Botton vooral troostrijk gedachtengoed van allerhande filosofen en filosofische stromingen had gedeeld. Dat verwachtte ik ook op basis van de titel. Nu is het vooral een bloemlezing over de levens van een aantal filosofen, waarin ook vooral heel veel oeverloos geouwehoerd wordt. Als dat je ding is, is dit boek voor jou. Als je interesse bij de filosofie zelf ligt, kan je beter nog even verder zoeken. Net als wanneer je troost hoopt te vinden.
Het boek is onder andere verkrijgbaar bij bol.com en managementboek.nl en kost € 15,-