Unfuck Yourself is een zelfhulpboek voor zelfhulphaters

Unfuck Yourself is als zelfbenoemde 'gids zonder bullshit' soms vermoeiend en bij vlagen interessant

Unfuck Yourself Gary Bishop recensie boek zinvollerleven.nl

Voor me ligt het boek ‘Unfuck Yourself – Stap uit je hoofd en in je leven’ van de auteur Gary John Bishop. Een knalgeel hardcover boekje met grote zwarte letters en een plaatje van een ketting met een bal waarvan de enkelboei open is. Opvallend boekje met prikkelende titel, zoveel is duidelijk.

Gids zonder bullshit?

De achterflap vermeldt nog dat dit boekje een ‘gids zonder bullshit is’ en je helpt om je over je zelf opgelegde beperkingen heen te zetten. Dit suggereert welhaast dat die boekje heel veel psychotherapeuten en psychiaters kan vervangen, want dat is een flinke claim. Ook wordt nog vermeld dat Unfu*k Yourself je begeleidt ‘bij het omgaan met echtscheiding, verlies, falen, gezondheid, problemen op het werk’ en je de kracht geeft om het leven weer op te pakken. Los van dat dit ook een flinke claim is, vraag ik me af wat de uitgever heeft bedoeld met ‘omgaan met gezondheid’? Rare formulering.

*Lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen*

Boekje leest vlot weg

Maar goed, het gaat niet om de kaft, het gaat om de inhoud, zul je denken. Die leest in ieder geval vlot weg, ik had het binnen een dag uit. Het boekje telt weliswaar 181 bladzijden, maar de bladmarges zijn ruim, er zijn veel witpagina’s tussen hoofdstukken en er worden hele bladzijden ingeruimd voor het uitlichten van inspirerend bedoelde citaten. Voorbeelden hiervan zijn

“Je hoeft niet het gevoel te hebben dat het vandaag jouw dag is, je hoeft alleen maar te handelen alsof het zo is.”

of

“Voor het leeuwendeel stond je op de automatische piloot, je gedachten je weg ploegend door de voorspelbare modderige akker van het leven.”

Vormgegeven als je eigen kleine levensbijbeltje (mits je erin gelooft)

Als dit je aanspreekt, is dit misschien wel je ultieme levensgids. Naast dit soort quotes zijn er ook citaten van verschillende filosofen die nog wel in de hoofdtekst zijn ingebed, maar ook met flinke letters. Dus als je opveert terwijl je dit leest en je misschien wel de doelgroep van dit boekje bent, heb je dus je eigen doorbladerbijbeltje voor het leven. Het is in ieder geval vormgegeven als een soort levensgids, een persoonlijke bijbel van wijsheid die je er altijd bij kan pakken.

*Lees ook: Je eigenwaarde als volwassene vloeit voort uit je thuissituatie als kind*

Bekende inzichten voor mensen met een hekel aan zweverigheid?

Zoals gezegd, haalt de auteur ook filosofen aan. In dit boek wordt regelmatig geleend uit de (vooral stoïcijnse) filosofie, maar ook uit provocatieve coaching en psychotherapeutische inzichten en behandelingen. Je herkent inzichten uit bijvoorbeeld mindfulness, cognitieve therapie en dergelijke. Het is in die zin niks nieuws onder de zon. Maar het bereikt met diezelfde inzichten misschien wel een doelgroep die een aversie heeft voor spiritualiteit en zweverigheid, die er anders niet snel mee in aanraking komt.

*Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven*

Zeven zelf affirmatieteksten

Unfuck Yourself is een zelfhulpboek voor zelfhulpboekhaters zinvollerleven.nl

Je kan het boek van kaft tot kaft lezen, maar ook elk hoofdstuk er los bij pakken, als je dat wilt of als je het nodig hebt. Behalve de inleiding en het afrondende hoofdstuk, bestaat elk hoofdstuk uit een van de zeven motiverend bedoelde teksten, te weten:

  1. Ik ben bereid
  2. Ik ben geprogrammeerd om te winnen
  3. Ik heb dit nu eenmaal
  4. Ik omarm de onzekerheid
  5. Ik ben niet mijn gedachten; ik ben wat ik doe
  6. Ik ben vastberaden
  7. Ik verwacht niets en aanvaard alles

Drammerig en anekdotisch, maar ook zinnige teksten

Zelf heb ik een dubbel gevoel wanneer ik deze opsomming bij het schrijven van deze recensie weer teruglees. Het klinkt heel Amerikaans en drammerig en zo komt het boek ook regelmatig over. Het is ook Amerikaans in die zin dat de auteur niet vies is van wat anekdotisch bewijs. Afknappers vind ik dat. Tegelijkertijd kan je in dit rijtje van zeven ook pareltjes van wijsheid terugvinden, die voor iedereen inderdaad nuttig zijn om zich ten diepste van bewust te zijn.

*Lees ook: Mens, durf te leven!*

Het is zoeken naar de pareltjes van wijsheid, maar ze zijn er wel

Het omarmen van onzekerheid is nuttig. Het leven is constant in verandering. Als je daar leert mee te leven, wordt je leven volgens mij inderdaad wel wat makkelijker. Ik verwacht niets en aanvaard alles kan je zo linken aan boeddhistische en stoïcijnse inzichten. Onthechten en accepteren. Ook heel zinvol. Dus het is een boek met ups en downs. Ik denk niet dat ik de doelgroep ben. Ik lees zelf meestal het soort boeken dat Bishop hier lijkt te vertalen zelfhulpboekhaters. What can I say? Het boek is best mooi vormgegeven. Het is overzichtelijk, lekker doorbladerbaar en eenvoudig om te lezen. Unfuck Yourself biedt  tussen de drammerigheid en de schoppen onder de bips ook pareltjes van echte wijsheid. Je moet er alleen soms een beetje om zoeken.

*Lees ook: Zinvol leven begint met los laten. Het liefst vandaag nog!*

Unf*k Yourself Unfuck yourself zinvollerleven.nl Unfu*k Yourself zinvollerleven.nl

Unfuck Yourself of Unfu*k Yourself?

Eigenlijk heet dit boek Unfu*k Yourself, maar dat werkt niet zo lekker. Waar je Unfuck Yourself leest, mag je dat naar wens zelf lezen als Unfu*k Yourself!

Bestel direct Unfu*k Yourself!

Wil je zelf kijken of het boek iets voor je is? Het is te bestellen bij managementboek.nl en bij bol.com voor het luttele bedrag van € 12,95.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here