Geld maakt niet gelukkig, wil het cliché. Snuggere types roepen dan vervolgens “maar het helpt wel.” Het cliché heeft gelijk, maar.. die snuggere luitjes ook. Genoeg geld hebben om gewoon comfortabel te leven helpt namelijk wel degelijk. Maar het najagen van een serieus groot vermogen leidt tot ellende. Dat leidt mensen maar af van het doen van dingen die het leven zinvol maken. Zoals het onderhouden van relaties en persoonlijke ontwikkeling.

* Lees ook: Wees je budget de baas en houd meer geld over met deze tips! *

Minder materialisme en meer zuinigheid

Het geluksgevoel van mensen ging omhoog tot een jaarlijks inkomen van zo’n 60 duizend euri. Voorbij die 60 duizend euro vlakte dat geluksgevoel af, volgens het onderzoeksartikel van Miriam Tatzel gepubliveerd bij de American Psychological Association. Volgens de auteurs leiden zuinigheid en een minder materialistische houding tot grotere tevredenheid.

* Lees ook: Verdeel je uitgaven verstandig met de 50/30/20-methode *

Minder focus op consumptie is een goede zaak

In een samenleving waarin sommige mensen op een voetstuk staan omdat ze enorm rijk zijn, leidt tot het najagen van een norm die voor de meeste mensen onhaalbaar is. Veel mensen jagen die norm desondanks wel na door heel veel te werken en ook heel veel uit te geven. Tatzel vindt dat de economie minder op consumptie gericht zou moeten zijn: minder werken en minder consumeren is niet alleen goed uit milieu-overwegingen. Maar vooral ook voor mensen zelf.

* Lees ook: Word je geldzorgen de baas met deze vijf tips *

Doorbreek de vicieuze consumptiecirkel 

Meerdere onderzoeken door de jaren heen hebben aangetoond dat de psychologische behoeften van mensen bestaan uit het hebben van het gevoel competent te zijn, autonomie, positieve relaties, zelfacceptatie en persoonlijke groei. Wanneer je meer rijkdom nastreeft, komen de hier genoemde psychologische behoeften in het geding. Men heeft minder tijd heeft voor zingevende activiteiten en persoonlijke relaties. Tatzel komt tot de conclusie dat materialisme slecht is voor het welzijn van consumenten. Mensen willen steeds meer en raken steeds weer uitgekeken op wat ze al hebben. Dan willen ze weer wat anders, waardoor er een vicieuze consumptiecirkel ontstaat.

* Lees ook: Over Fuck You Money en het werken voor geld *

Het voorkomen van schulden 

De som is simpel: hoe groter het gat is tussen de dingen die mensen willen hebben en wat ze feitelijk hebben (of zich kunnen veroorloven), hoe groter de ontevredenheid. Minder materialisme, dus minder behoefte aan spullen staat in dat opzicht gelijk aan je gelukkiger voelen. Verder toonde Tatzel aan dat zuinigheid tot meer welzijn leidt. Door zuinig aan te doen, gebruik je minder natuurlijke bronnen en bespaar je geld. Zuinige mensen zijn in het algemeen meer tevreden over hun leven. Dat kan ook te maken hebben met de negatieve gevolgen van een gat in je hand. Het voorkomen van schulden helpt natuurlijk ook om stress en ontevredenheid te voorkomen.

* Lees ook: Waarom extreme rijkdom niet goed is voor maatschappij,
milieu en de superrijken zelf! *

Ervaringen leven voort in je herinnering en hoeven niet duur te zijn

Van zuinigheid met vlijt naar zuinigheid met tevredenheid zinvollerleven.nl

Mensen halen meer plezier uit het doen van dingen dan uit het bezitten van dingen. Er is nog heel veel onderzoek dat aantoont dat mensen meer duurzaam geluk ervaren wanneer ze iets veranderen in de dingen die ze doen, dan wanneer ze er financieel enorm op vooruit gaan. Ervaringen blijven voortleven in de herinneringen en zijn uniek. Bovendien worden vaak gedeeld met andere mensen uit je omgeving. En het fijne is dat ze niet per se veel hoeven te kosten.

* Lees ook: Geef je geld uit aan een leuke ervaring en wees gelukkig *

Wat vind jij als lezer? Geef je mening!

Ben je zelf materialistisch? Vind je dat zuinigheid juist helemaal niet gelukkig maakt? Of maakt niks je blijer dan een wandeling in het bos met mensen waarvan je houdt, terwijl dat weinig meer dan tijd kost? Laat van je horen en laat hieronder je reactie achter. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here