Het leven zit niet altijd mee. Vaak moet je heel hard werken om terug te veren na een vervelende gebeurtenis of periode in je leven. Het woord veerkracht suggereert letterlijk dat je als een veer, of een soort elastiekje weer terugschiet in de oorspronkelijke vorm. De waarheid is een stuk weerbarstiger, zo eenvoudig gaat het niet. Bovendien is het de vraag of je in je oorspronkelijke vorm terug kunt en wilt komen. Door de shit in je leven kan je zomaar eens tot nieuwe inzichten zijn gekomen. Teruggaan naar hoe het was is dan het laatste wat je wilt. Bovendien is de vraag of je het kunt. Als je bijvoorbeeld bent geconfronteerd met een nare ziekte, heb je misschien beperkingen die je daarvoor niet had. Je kan in die gevallen niet één op één terug naar hoe het was. Je kan de klok van het leven immers niet terugdraaien.

* Lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen *

Veerkracht is geen gave, het is een proces van hard werken

Veerkracht in het leven is dus geen natuurkundig fenomeen waarbij iets min of meer automatisch in zijn oorspronkelijke vorm terugschiet. Veerkracht is voor heel veel mensen echt heel hard werken, doorbijten, uithuilen, steeds opnieuw beginnen. Niet een kort moment, maar een lang proces. Een proces dat jarenlang in beslag kan nemen. “Veerkracht is in die zin ook geen aangeboren eigenschap, je hebt het niet zomaar”, zegt klinisch psycholoog Meg Jay hierover. Dr. Jay, verbonden aan de Universiteit van Virginia schreef een boek over veerkracht en welke inzichten ze daarover heeft opgedaan in haar eigen psychologenpraktijk.

* Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven *

Dit zijn de acht inzichten over veerkracht die je moet weten

  1. Accepteer dat je je worsteling er mag zijn. Ongeacht wat het is waar je het moeilijk mee hebt. Schaam je niet voor waar je mee zit. Je hoeft niet in een oorlog te hebben gezeten om trauma te kunnen oplopen, of om gestrest te raken. Je kan in je leven heel veel tegenslag hebben en daardoor chronisch teveel stress hebben. Realiseer dat en accepteer dat dat zo is.
    * Lees ook: Boost je gevoel van welzijn door deze vier dingen niet meer te doen *
  2. Besef dat je al veerkrachtiger bent dan je denkt. Als je al langere tijd last van stressklachten hebt is de kans groot dat je al het een en ander hebt meegemaakt in je leven. Dat kan van alles zijn. Denk bij jezelf eens na over wat de moeilijkste perioden in je leven waren. Hoe ben je door die moeilijke perioden heen gekomen? Je hebt daardoor dus al meer veerkracht dan je je realiseert.
    * Lees ook: Hoe een Facebookpauze de stress in je lijf vermindert *
  3. Wacht niet tot hetgeen waar je last van hebt zichzelf oplost. Veerkrachtige mensen pakken problemen actief aan. Ze vragen zich niet af wanneer ze van iets verlost zullen worden, maar wat ze zelf gaan doen om de stressvolle situatie te verbeteren. De situatie zal vermoedelijk niet van de een op de andere dag ineens veel beter worden, maar tegelijkertijd kan je er misschien wel zelf iets aan doen. Door de situatie zelf anders te benaderen en er een andere betekenis aan te geven. Of door te kijken wat je eraan kunt doen.
    * Lees ook: Wat de Azteken ons kunnen leren over geluk en het goede leven *
  4. Zorg dat je weet waar je kracht zit en zet die kracht ook in. Veerkrachtige mensen zijn in staat om hun sterke kanten in te zetten in een lastige situatie. Iedereen heeft zijn eigen sterke eigenschappen. Sommige mensen leggen heel gemakkelijk contact met andere mensen. Anderen zijn juist heel slim en weer anderen zijn vooral goed in ergens heel hard aan werken. Mensen gebruiken hun krachtige kanten als iets om zich aan vast te houden, om zich staande te houden, of weer overeind te komen in of na een lastige periode.
    * Lees ook: Mister Sunshine: van rijke klootzak
    naar verlicht schoenenpoetser [met video] *
  5. Zoek steun bij andere mensen. Een belangrijke voorspeller van hoe goed je het doet na een moeilijke ervaring of een moeilijke tijd in je leven is dat je mensen om je heen had die je steun boden. Veerkrachtige mensen zoeken steun. Dat hoeft geen psycholoog of therapeut te zijn, maar dat kan ook een vriend zijn, een tante of een partner. Veerkrachtige mensen maken gebruik van de steun van anderen, in plaats van alles op eigen houtje te willen oplossen.
    * Lees ook: Zinvol leven begint met loslaten. Het liefst vandaag nog! *

    Je hoeft niet met iedereen je worsteling te delen. Ga relaties aan met andere mensen op een manier die bij je past. Zowel qua aantal relaties als de diepgang van die relaties. Bij sommige mensen past het om een of twee mensen te kennen die ze door en door kennen. Anderen hebben misschien de behoefte om door meer mensen echt gekend te worden. Liefde, aandacht, genegenheid en gekend en gewaardeerd worden is een gevoel dat ons allemaal goed doet. Onze geest maakt geen onderscheid in de ene vorm van liefde en aandacht en de andere. Het komt op hetzelfde neer, namelijk een positieve ervaring met iemand. Punt. Dus maak verbinding met anderen en kijk of er mensen zijn die je begrijpen en om je geven. Het uiteindelijk voor je welzijn niet uit wat voor soort relatie dit precies is. Als je het maar ervaart.

    * Lees ook: Geef je geld uit aan een leuke ervaring en wees gelukkig *
  1. Vind jouw ultieme manier om even een mentale pauze in te lassen. Het is heel goed om soms even je problemen los te laten. Sommige dingen kosten tijd en moeite om ze op te lossen, maar dat betekent niet dat je er 24/7 mee bezig hoeft te zijn. Even mentaal afstand nemen van de ellende helpt je om niet overspoeld te raken door je problemen. Doe iets om even los te komen van je beslommeringen. Lees een boek, ga lekker frisbeeën met je vrienden, sla lekker het nieuws over, zet de meldingen op je telefoon uit en zorg ervoor dat je even rust vindt. Constant piekeren over de situatie brengt je niets. Veerkrachtige mensen gaan weliswaar zelf actief de ellende te lijf, maar ze zorgen er ook voor dat ze soms alles even loslaten en een mentale pauze inlassen.
    * Lees ook: Je eigenwaarde als volwassene vloeit voort
    uit je thuissituatie als kind *
  2. Heb compassie voor jezelf en besef dat tegenslag je ook sterk heeft gemaakt. Mensen die tegenslag in hun leven hebben, worden sterker. Natuurlijk maakt het wel uit wat voor soort tegenslag het is, of het een kleine of grote tegenslag is, of mensen voldoende steun hadden, hoe ze er mee omgingen, enzovoort. Maar wanneer het ons lukt om om te gaan met spanning en tegenslagen, zorgt dat ook voor een boost in ons zelfvertrouwen en zijn we beter bestand tegen zulke ervaringen wanneer ze zich weer aandienen. Soms vergeten we als mensen dat we al heel veel ellende hebben overleefd. We zien alleen nog maar onze zwaktes en onze beperkingen in plaats van onze kracht. Probeer je te richten op de veerkracht die je al hebt laten zien. Zie jezelf als iemand die heel goed geleerd heeft om met alles in het leven te dealen. Je hebt immers al heel veel meegemaakt. Je bent nog steeds hier. Je hebt ervan geleerd. En je kan het navertellen.
    * Lees ook: Hoe een relatie je helpt je slechte jeugd achter je te laten *

Zowel de goede als slechte momenten zijn vergankelijk

Acht inzichten over veerkracht die je moet weten zinvollerleven.nl

Dit is een momentje dat je jezelf even een schouderklopje mag geven. Ja zonder dollen. Doe het gewoon! Je hebt al heel veel overleefd en doorgemaakt. Je bent er nog en misschien heeft de tegenslag je ook wat relativeringszin gebracht. Of het heeft je geholpen om te zien wat er echt toe doet in het leven en heb je keuzes gemaakt die daarbij passen en je meer voldoening geven in het leven. Pak de dingen aan waar je kan en laat ze ook soms even rusten. Van altijd piekeren en stressen word je geen blijer mens en het helpt je niet.

“This too shall pass”

Wat ik mezelf altijd vertel als het tegenzit? “This too shall pass”. Ook dit gaat voorbij. Niks blijft. Alles is tijdelijk. Dit is overigens ook heel goed om te beseffen wanneer je wel heel blij en gelukkig bent. De goede en de slechte momenten zijn tijdelijk. Volgens mij is dat een besef dat je leven verrijkt. Ik wens je alle goeds toe!

* Lees ook: Waarom minder werken wel degelijk een goede zaak is *

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here