‘Verdriet’ van David Dewulf: klein, toegankelijk en bomvol wijsheid

De korte en toegankelijke teksten in Verdriet van David Dewulf zorgen er in hun eenvoud voor dat de kern van de zaak snel wordt geraakt. Dat is fijn wanneer je je door verdriet overmand voelt.

verdriet

De Vlaamse auteur, mindfulnessdeskundige en arts David Dewulf schreef een klein maar fijn boekje met de titel “Anders omgaan met verdriet; De weg van mindfulness, compassie en verbondenheid.” Het boekje dat bestaat uit allemaal kleine hoofdstukjes met korte paragraafjes is goed geschreven makkelijk door te lezen en tegelijkertijd doorleefd wat betreft inhoud. Ik werd daardoor bij vlagen persoonlijk geraakt en denk dat dat voor veel mensen kan gelden. Juist door de korte hoofdstukken en toegankelijke en vriendelijke schrijfstijl is dit boek ook geschikt voor mensen op momenten dat ze het moeilijk hebben. Je kan het er makkelijk even bij pakken en weer wegleggen en die dingen eruit pikken die voor jou relevant en zinvol voelen.

* Lees ook: De vijf fasen van rouw zijn geen vaste stappen *

Soms gaat rouw en gemis nooit helemaal over

Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met verdriet. Dat verdriet kan soms zo groot zijn, dat er geen uitweg lijkt. Datzelfde verdriet, zoals bij rouwen om een naaste is ook nooit helemaal over. Soms kan je het rustig over hebben en soms kan het je ineens overspoelen. Verdriet hoort bij het leven en je kan het niet tegenhouden. Dewulf heeft oog voor dat verdriet, maar ook voor het feit dat verdriet onontkoombaar is.

* Lees ook: Levend verlies: rouwen om wat er juist wel altijd is *

Verschillende oorzaken van rouw en verdriet

De auteur geeft in dit boekje voorbeelden van verschillende oorzaken van verdriet, een gestorven kind, of andere naaste, een echtscheiding, je niet gezien voelen, enzovoort. De hoofdstukken zijn kort en toegankelijk en ik denk dat veel mensen wel hierin wel iets kunnen vinden, dat aansluit bij hun eigen ervaring. Dewulf laat zien dat hij inzicht heeft in verdriet en het omgaan met verdriet. Hij deelt ook zijn eigen persoonlijke verdrietige ervaringen en beschrijft ook de ervaringen van anderen.

* Lees ook: Dirge Without Music: rouwbeklag over sterfelijkheid *

Oefeningen en meditaties om je verdriet te doorleven

Naast het beschrijven van ervaringen en troostende teksten vol wijsheid die je kunnen helpen je verdriet te hanteren en vorm te geven, zijn ook oefeningen te vinden. Deze oefeningen kunnen helpen om je verdriet voor jezelf onder woorden te brengen. Om er mee te leren omgaan en jezelf met compassie te benaderen wanneer dat verdriet zich aandient. Naast deze oefeningen in het boekje staan er ook meditatie-oefeningen beschreven en zijn er gedichten en citaten opgenomen die verdriet beschrijven en ook troost kunnen geven. Naast de oefeningen in het boek, zijn er ook meditaties en zogenaamde ‘ademruimtes’ die op de website van de auteur te downloaden zijn als mp3.

* Lees ook: Twaalf dingen die je moet doen of laten
om iemand te steunen die rouwt *

Klein maar fijn en bomvol boekje vol wijsheid en compassie

Al met al is Verdriet van Dewulf een klein, maar fijn en bomvol boekje vol wijsheid. De korte en toegankelijke teksten doen daar niet aan af. Ze dragen er juist aan bij. De eenvoud maakt dat de kern van de zaak snel wordt geraakt. Juist wanneer je heel verdrietig bent, is het fijn wanneer je niet hele verhandelingen hoeft door te spitten, maar troost en handreikingen kan vinden. Zodat je je verdriet beter hanteerbaar kan maken, troost kan putten. En zo hopelijk uiteindelijk ook weer de nodige veerkracht te vinden. Ik vind dit een verduld fijn boekje!

* Lees ook: Rouwen om de dood van onze ouders
gaat over meer dan gemis *

Zelf ‘Verdriet’ lezen of kado doen?

Misschien wil je na het lezen van dit stukje zelf dit boekje lezen. Of misschien wel kado doen aan iemand waarvan je denkt dat hij of zij het nu even heel goed kan gebruiken. Het boekje kost € 17,99 is mooi vormgegeven. Het is onder andere te bestellen bij bol.com en managementboek.nl. Het geeft je bovendien toegang tot de te downloaden begeleide meditaties en ademruimte-oefeningen van David Dewulf. Dewulf schreef overigens nog heel veel meer boeken over mindfulness en compassie. Ik wens je veel troost, wijsheid en veel leesplezier toe!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here