Iedereen die iets doet met beleggen in aandelen, heeft het de afgelopen maand gemerkt. De koersen op zo ongeveer alle beurzen daalden als een malle. Ik hoorde de woorden ‘kerstcrash’ vallen en deze week hoorde ik op de radio dat heel veel particuliere beleggers nu hun aandelen in de verkoop gooiden. Het advies van de beursman was om vooral de aandelen niet te verkopen wanneer ze laag stonden en angst niet te laten regeren. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je ziet de virtuele waarde van je aandelen slinken en dan moet je stilzitten en je niet verroeren?

* Lees ook: Wees je budget de baas en houd meer geld over met deze tips! *

Nu verkopen is begrijpelijk, maar niet slim

Dat gaat natuurlijk recht tegen het eerste gevoel in. Het gevoel om zo snel mogelijk zoveel mogelijk de verliezen te beperken en nu flink te verkopen voor de koersen nog verder zuidwaarts gaan. Heel invoelbaar en begrijpelijk. En heel onverstandig. Volgens mij dan he? Volgens mij. Want ik ben geen adviseur. Dus blijft het devies altijd zelf blijven nadenken en doen wat bij jou, je onzekerheidstolerantie en je financiële situatie past. Dat kan je alleen zelf bepalen.

* Lees ook: Pimp je financiële planning vandaag nog! *

Misschien juist investeren nu de koersen laag staan?

Verstandiger zou zijn om je aandelen -al dan niet in indexfondsen- gewoon vast te houden. Als het goed is heb je immers geïnvesteerd voor de lange termijn en een koersdaling is net als koerswinst virtueel tot je je aandelen gaat verzilveren. Dat kan je nu doen met verlies, of je kan erop vertrouwen dat je dat over een jaar of wat met winst kan doen. Ik ben van de laatste groep. Sterker nog: ik zie de lage koersen als reden om juist nu even flink te investeren. In de tweede helft van 2015 begon ik voorzichtig met het een deel van mijn centjes in te leggen in indexfondsen. Na de eerste maanden winst te maken, daalden de koersen ineens en het eerste jaar stond ik op verlies. Inde tussentijd heeft de overall winst ook boven de 25 procent gestaan.

* Lees ook: De aandelenkoersen dalen! Help! *

Mijn investeringen staan op verlies!

Maar nu, begin 2019, staat mijn overall resultaat in de min. Jawel. In de min. Ik vind het belangrijk om ook dit te melden en niet alleen hosanna-verhalen over koerswinst. Aandelenbeurzen kunnen stijgen en dalen en zijn bij vlagen heel onvoorspelbaar. Uiteindelijk gaan markten en de economie over vertrouwen en gedoe tussen de Amerikanen en Chinezen, de Brexit, het feit dat de Europese bank geen nieuw geld steekt in het opkoopprogramma en nog wat van zulke zaken maken dat nu de koersen dalen. En dat terwijl de economie er op het eerste gezicht heel erg goed voor staat. De arbeidsmarkt is booming. Bedrijven staan te springen om mensen. Maar de arbeidsmarkt loopt ook vaak achter op andere ontwikkelingen, dus dat zegt niet per se iets. Maar goed. Terug naar de waarde van mijn aandelen.

* Lees ook: Houd je vaste lasten laag en koop zo meer vrijheid *

De koersdaling van 2018 betekent 1,8 procent verlies

Een verlies van 1,8 procent overall, dus. Ik heb elke maand wat geïnvesteerd in de indexfondsen. Zowel toen de koersen laag als toen ze hoog stonden. Met de flinke koersdaling in december 2018, betekent dat dus een min van iets minder dan 2 procent. Dat is heel wat anders dan de plus 25 procent die er eerder was. Tuurlijk doet dat een beetje pijn. Er zijn geen garanties, maar ik vertrouw erop dat op de lange duur er sprake zal zijn van koerswinsten. Ik zal dus blijven investeren. Een deel van mijn spaarcentjes gaat richting de beleggingsfondsen en misschien nu de koersen flink lager zijn zelfs wel wat extra.

* Lees ook: Levert sparen niks meer op? Beleg je vermogen in indexfondsen! *

Waarom ik blijf beleggen in indexfondsen ondanks recent verlies zinvollerleven.nl

Beleggen levert op termijn meer op dan sparen

Beleggen is echt iets voor de lange termijn en over een periode van 30 jaar is het rendement gemiddeld zo’n 6 á 7 procent per jaar. Daar zitten jaren bij dat dit resultaat flink hoger ligt, maar ook jaren met een flinke crash. Beleggen brengt op de lange termijn vrijwel altijd meer op dan sparen. Zoals gezegd doe je beleggen niet voor de korte termijn.

* Lees ook: Over Fuck You Money en het werken voor geld *

Beleggen doe je voor minimaal 3 tot 5 jaar 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft aan dat je beleggen minimaal moet doen voor een periode van zo’n 3 tot 5 jaar. Als je het geld eerder nodig hebt dan dat, kan je beter je centjes op een spaarrekening parkeren. Bijvoorbeeld op een deposito rekening. Dan kan je er in de tussentijd niet aankomen en krijg je over het algemeen wat meer rente dan op je flexibele spaarrekening. Bij voorkeur beleg je zelfs liever nog iets langer dan de 3 tot 5 jaar die de AFM adviseert, maar zeker niet voor de korte termijn. Dan wordt beleggen vooral gokken. Dat kan je doen. Maar dat is niet slim.

* Lees ook: Bijna slapend rijk met je eigen huis *

Beleggen: what comes down, must go up?

Dus heb je met lede ogen de waarde van je aandelen in je indexfondsen zien dalen? Gewoon rustig afwachten, tot nu toe kwam het altijd op termijn weer goed. En als het kan, zou je zelfs kunnen overwegen extra te investeren nu de koersen weer lager staan dan ze lange tijd hebben gedaan. What goes op, must come down. Maar hoewel er geen garanties zijn, geldt dat andersom ook. What comes down must come up.

* Lees ook: Ons eigen huis anderhalf keer zoveel waard geworden!? *

Beleggen kwestie van volhouden en vertrouwen

Op dit moment sta ik dus 1,8 procent in de min overall. In 2018 had ik een verlies van ruim 11,3 procent en daarmee is de 12,5 procent winst van 2017 dus helemaal verdampt. Nou ja virtueel dan. Zolang er niks verzilverd is, is er nog geen sprake van feitelijk verlies. Ik ga nog even extra investeren in mijn indexfondsen de komende maanden in de hoop dat dit me op termijn wat extra winst oplevert. Sinds het bestaan van de beurzen is dat altijd het geval geweest. Maar het is wat het is. Beleggen is per saldo toch een kwestie van vertrouwen.

* Lees ook: Hoe wij flink extra aflosten op onze hypotheek en steeds vrijer werden *

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here