Er is een verhaal over mindfulness dat wordt toegeschreven aan de inheemse Amerikanen (‘indianen’). In het verhaal zit een oudere met een kind en vertelt in het kort het volgende:

“Er zitten twee vechtende wolven in mijn hart. De ene is bang, boos, jaloers en koestert wrok. De andere is vol mededogen, liefhebbend, gul, eerlijk en vredig”.

Het kind vraagt: “Welke wolf wint het gevecht?”

De oudere zegt: “De wolf die ik voed.”

* Lees ook: Is jouw kind van jou of van zichzelf? *

De vriendelijke wolf als metgezel op je levenspad

“Dat betekent niet dat we ontkennen dat de boze wolf er is of dat we hem proberen pijn te doen of te doden. Dat zou alleen maar leiden tot een lange strijd, die die wolf alleen maar sterker maakt en ons veel kracht en energie kost. In plaats daarvan merken we de boze wolf rustig op en laten hem zijn. Wanneer we dat doen, kan de boze wolf rustig gaan liggen en hebben we minder last van hem. We voeden en steunen juist de vriendelijke wolf. Die vriendelijke wolf kan onze metgezel worden. Die met ons meeloopt door verschillende levenservaringen.”

* Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven *

Rustig laten gaan wat ons niet meer dient

“Dit is ook wat mindfulness doet, het kan ons helpen ons te realiseren wat we voelen wanneer we het voelen, wat we denken wanneer we het denken. We kunnen kiezen wat we in alle rust voeden. En we kunnen kiezen wat we zachtjes laten gaan. We hoeven zo niet het slachtoffer te zijn van oude manieren van denken, oude gewoonten en patronen en de oude manier waarop we in het leven stonden. Het geeft je meer kracht. Maar het vergt wel oefening.”

* Lees ook: Worden we steeds meer onszelf wanneer we ouder worden? *

Mooie symbolische boodschap

In het kort staat hierboven de dialoog die je ook in de Engelstalige video kan zien. De video, is er ook in andere talen, maar zoals vaak het geval is niet in het Nederlands. Ik deel de Engelstalige omdat ik die het beste begrijp en ik denk dat dat ook geldt voor de meeste Nederlandstalige lezers van zinvollerleven.nl. En natuurlijk vanwege de mooie symboliek en boodschap die wordt verkondigd.

* Lees ook: Er is maar één geluksfactor die er enorm toe doet
volgens Harvard onderzoek *

Geef je aandacht en energie aan positieve dingen

Mij lijkt die les heel duidelijk. Schenk aandacht aan positieve dingen en laat negatieve dingen er zijn, zonder ze actief weg te drukken. Juist wanneer ze er mogen zijn, kosten ze minder energie. Dat is niet altijd eenvoudig, maar het is wel te oefenen. Door te oefenen merk je sneller op hoe je je voelt en waar je weerstand ligt en leer je jezelf beter kennen.

* Lees ook: Zinvol leven begint met los laten. Het liefst vandaag nog! *

Wat hebben indianenverhalen met mindfulness te maken zinvollerleven.nl video

Mindfulness helpt oude patronen te doorbreken

Zelf zit ik veel minder vaak te mediteren dan wordt aanbevolen. Maar toch heeft mindfulness me veel gebracht. Juist door te observeren helpt het je patronen te herkennen en te doorbreken en te vervangen voor betere patronen. Dat brengt nieuw inzicht en nieuwe geestelijke rijkdom. Ik ervaar dat als heel waardevol en deel dit daarom ook hier.

Ik hoop dat dit filmpje je iets brengt

Ik hoop dat dit filmpje jou ook iets brengt, of misschien iemand in je omgeving. Heb een fijne dag vol bewuste aandacht voor de goede wolf in je geest. Voed die wolf. Zodat hij met je op kan lopen in je leven en jouw kan steunen in moeilijke tijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here