Iedere ondernemer snapt dat als je een nieuwe onderneming opstart je misschien ook dingen moet doen waar je niet per se blij van wordt. Dat geldt ook voor werknemers. Als je aan het begin van je loopbaan staat, of wanneer je in een nieuwe baan bij een nieuw bedrijf of zelfs in een nieuwe branche aan de slag bent gegaan. Je hebt altijd wel enige mate van corvee. Je moet ervaring opdoen, resultaten leveren en je persoonlijke merk bouwen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je je eigen werkgeluk niet positief kan beïnvloeden. Stel je zelf de vijf vragen hieronder. Bepaal wat jouw prioriteiten in je werk zijn.

* Lees ook: Zo introduceer je jezelf als ‘alleskunner’ *

Je hoeft niet alles te doen wat je kunt, bepaal je prioriteiten

Op een gegeven moment heb je een flinke dosis ervaring en heb je in sommige dingen gewoon geen zin (meer). Tijd dus om te beginnen met regelmatig “Nee” zeggen tegen klussen of verzoeken die niet (meer) bij jouw prioriteiten en voorkeuren passen. Het feit dat je het kan, betekent immers niet dat je het ook hoeft te doen. Naarmate je meerdere dingen kunt en doet, wordt dat steeds duidelijker. Soms is het lastig om voor jezelf te bepalen welke klussen je links wilt laten liggen en welke klussen juist bijdragen aan jouw persoonlijke doelen en je werkgeluk.

* Lees ook: Tien waarschuwingssignalen dat een burn-out op de loer ligt *

Vijf vragen om voor jezelf meer werkgeluk te creëren

1. Prikkelt dit werk mij?

Dat klinkt eenvoudig en dat is het ook. Als dit werkt je energie geeft en je inspireert, dan is het een ja. Als de gedachte alleen aan dit werk al je energieniveau doet zakken is het niet van jou. Dat geldt ook wanneer je uit ervaring weet dat dit werk je irriteert of je slaperig maakt. Als dat zo is is dit werk niet voor jou. Het draagt niet bij aan je werkgeluk en het wordt dus een ‘nee’.

* Lees ook: Is van je roeping je werk maken wel goed voor je loopbaan? *

2. Ben ik goed in dit werk?

Mensen hebben de behoefte om zich bekwaam te voelen. Ik weet uit ervaring dat niet alles waar je goed in bent je ook blij maakt. Maar andersom gaat het zeker op. Als je ergens écht niet goed in bent, of kan worden omdat het je niet boeit of je er geen aanleg voor hebt, dan is het niks voor jou. Dit betekent trouwens niet dat je alleen maar dingen doet die je met twee vingers in de neus kan. Dat is supersaai. Doe zeker dingen waar je iets nieuws kan leren en persoonlijk en/of professioneel kan groeien. Laat dingen liggen waarvan je weet dat je er van jezelf niet goed in bent. Je zwaktes kan je wel bijschaven, maar ze zullen nou eenmaal niet snel je kracht worden. Wil je werkgeluk, dan laat je die dingen dus lekker links liggen. Genoeg andere opties.

* Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven *

3. Levert dit werk de resultaten op waarnaar ik op zoek ben?

Draagt dit werk bij aan de doelen die je voor jezelf hebt gesteld? Past het in je plannen op de lange termijn? Word je er gewoon blij van of geeft het je voldoening? Als je antwoord op een of meerdere vragen ja is, ga er dan voor. Dan heeft dit werk voor jou meerwaarde. Als je antwoord nee is en je het bijvoorbeeld alleen voor het geld doet, is je antwoord nee. Tenzij je het geld hard nodig hebt. Of wanneer dat geld je weer dichter bij andere doelen brengt (die dure opleiding bij dat ene instituut of het kampeerbusje dat bovenaan je verlanglijst prijkt).

* Lees ook: Zo introduceer je jezelf als ‘alleskunner’ *

4. Maakt dit werk me zo bang dat het weerstand bij me oproept?

Als het antwoord ja is, zou je het juist moeten doen. Ik heb het niet over een gekke baan als stuntvlieger of iets anders dat echt gevaarlijk is. Het gaat om iets wat jij persoonlijk eng vindt om te doen. Als je dat namelijk wel gewoon gaat doen, betekent dit dat je een grens over moet. Je moet uit je comfortzone. Daardoor leer je nieuwe dingen en groei je persoonlijk en professioneel. Heel goed voor je werkgeluk en je geluk in bredere zin. Als je het idee hebt, dat je een bepaalde klus of baan makkelijk aan kan, ben je misschien snel uitgekeken en verveeld. Dan zou je het moeten laten schieten. Mits je je het (financieel) kan veroorloven. Als je de tijd en de energie hebt en je kan het geld goed gebruiken, kan je het wel doen. Als het niet per se hoeft, richt je dan op andere dingen die meer doen om je ervaren werkgeluk op te vijzelen.

5. Als ik de resultaten kan leveren, wil ik ze dan ook leveren?

Dit klinkt op het eerste gezicht misschien wat vaag. Maar in aanvulling op het voorgaande betekent het simpele feit dat jij in staat bent om het probleem van de klant op te lossen, dat niet per se ook betekent dat jij de meest aangewezen persoon bent om dat te doen. Iets voor elkaar krijgen en echt intrinsiek gemotiveerd zijn om iets te fixen, zijn twee wezenlijk verschillende zaken.

* Lees ook: Zet de STARR-methode in bij je sollicitatiegesprek *

Kan je het wel, maar haal je er geen werkgeluk uit? Laat maar lekker zitten dan!

Zelf heb ik op meerdere werkplekken en in mijn netwerk tips gekregen van managers en bekenden dat ik iets zou moeten doen, omdat ik er goed in ben. Ja ik heb weleens een leuk afscheidsfeest met een klein budget en een leuke live muzikant geregeld voor een vertrekkende collega. Het feit dat het een succes was is leuk. Maar ik vind het zelf niet interessant om te doen. Dat is dus niks voor mij. Er zijn genoeg anderen die uit zoiets organiseren veel voldoening uit halen. Ik ben daar niet één van. Het draagt niet bij aan mijn eigen werkgeluk. Als je in staat bent iets voor elkaar te krijgen dat je ook echt zelf heel graag voor elkaar wilt krijgen is dat de ultieme reden om ermee aan de slag te gaan. Het feit alleen dat je het wel kan, is niet genoeg om voldoening te hebben en te houden op de langere termijn.

* Lees ook: Er is maar één geluksfactor die er enorm toe doet
volgens Harvard onderzoek * 

Doe nieuwe enge dingen die je voldoening brengen

werk aan je loopbaan werkgeluk zinvollerleven.nl

Dit zijn vijf vragen die je jezelf elke keer kan stellen als er een nieuwe klus of project op je pad komt als ondernemer of als werknemer. Als je iets tegenkomt waarvan je blij wordt, dat bijdraagt aan je doelen en waarden en waar je iets van leert en je voldoening geeft, dan is dat hetgeen waar je ja op moet zeggen. Ook als je zeven kleuren schijt, omdat je het nog nooit gedaan hebt. Nieuwe dingen doen en leren is soms gewoon behoorlijk eng. Als je ze dan toch doet, is dat juist hetgeen wat je leercurve omhoog doet schieten. En het gevoel dat je iets lastigs hebt geleerd, is uitstekend voor je werkgeluk. Het draagt ook bij aan je verdere voldoening in het leven. Daar ben ik van overtuigd.

* Lees ook: Optimisten vinden makkelijker werk en zijn bevlogener *

Ben ik nog iets vergeten? Heb je aanvullingen?

Ben ik volgens jou nog een belangrijke vraag vergeten om in dit stukje te schrijven? Heb je aanvullingen? Of vind je dat het meest essentiële al genoemd is? Reageer hieronder gerust, dat vind ik altijd leuk en misschien kunnen ik en anderen daar ook op onze beurt weer van leren. Vind je dit een überleuk artikel dat ook nuttig is voor anderen? Overweeg dan eens om het te delen, zodat meer mensen er kennis van kunnen nemen! Hoe dan ook: dank je wel alvast en heel veel werkgeluk gewenst. Nu en in de toekomst!

* Lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen *

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here