WordPress 5 – helder handboek van Dirkjan van Ittersum

Handboek 'Wordpress 5' leerzaam voor nieuwe en gevorderde Wordpress gebruikers - een recensie

wordpress handboek zinvollerleven.nl recensie

Iets later dan oorspronkelijk gepland, ongetwijfeld door de enorme update die WordPress 5 bleek te zijn, kwam het boek “WordPress 5” van Dirkjan van Ittersum dit jaar alsnog uit. Het boek is uitgebreid, met veel plaatjes, soms ook best wel technische uitleg en grappige weetjes. In de tijd tussen de oorspronkelijke planning en de publicatie heb ik zelf zinvollerleven.nl opgezet. Ik heb dit boek daarom vooral gelezen met een achtergrond van iemand die zelf alles heeft uitgevogeld. Dat werkte voor mij, maar kost wel tijd en aandacht. Maar misschien is zo’n heus handboek om erbij te pakken als het ingewikkeld wordt, toch zo gek nog niet! Want zoals Van Ittersum in zijn voorwoord zegt ‘er zijn altijd weer nieuwe mogelijkheden om te ontdekken’, ook voor de meer gevorderde gebruiker.

* Lees ook: ‘Verleid je lezer online’ is een vlotte gids voor online schrijvers *

Handboek WordPress 5 naslagwerk en lesboek

Het handboek WordPress 5 is volgens het voorwoord bedoeld als naslagwerk en lesboek. Afhankelijk van je voorkennis kan je stukken doorbladeren, zoals ik voor een groot deel heb gedaan, of je flink vastbijten. Bijvoorbeeld wanneer je ergens aan de achterkant aan een ingewikkeld stukje van je webstek zit te sleutelen. Zo’n boek kan ook handig zijn wanneer je een instelling of iets dergelijks aan de achterkant moet aanpassen, wanneer het al even geleden is dat je daar voor het laatst mee werkte. Dan kan het ineens flink zoeken zijn naar die ene instelling, dat ene vinkje of dat ene menu. Dit kan overigens ook nog afhangen van een eventueel WordPress-thema wat je hebt geïnstalleerd.

* Lees ook: Over Nietzsche, doorlopende herhaling en Amor Fati *

WordPress handboek in drie delen

Het handboek WordPress 5 is verdeeld in 3 delen:

  1. Installeren en instellen
  2. Dagelijks gebruik van WordPress
  3. WordPress uitbreiden
* Lees ook: Je persoonlijke missie helpt je je koers te bepalen! *

Lekker sleutelen aan je WordPress webstek

Omdat het boek zowel als handboek als al lesboek bedoeld is, vind je steeds aan het einde van het hoofdstuk een set vragen en oefeningen. Die kan je natuurlijk doen als je het boek niet voor een opleiding doet, maar zelf ben ik die schoolsheid wel voorbij. Ik zou het sleutelen en uitproberen gewoon lekker gelijk aan de achterkant van de eigen webstek doen. Ook als je iets verkeerd doet, is het vrijwel altijd te herstellen. Al dan niet met behulp van een back up van je werk tot nog toe. Nog fijner is om alles in een keer perfect te doen, maar dat is niet zo realistisch eerlijk gezegd. Ook als je het technisch goed hebt gedaan, is de kans groot dat je besluit dat je menu er tóch anders uit moet zien, of wat dan ook.

* Lees ook: Deze tien vragen helpen je om te kijken of je teveel stress hebt *

Beknopte intro en zevenmijlslaarzen bij elk hoofdstuk

Handboek wordpress 5 recensie ittersum zinvollerleven.nlElk hoofdstuk begint met een beknopte uitleg wat je in het betreffende hoofdstuk kan leren. Zo kan je heel gericht zoeken. Daarna vind je steeds een paragraaf met de titel ‘snel op weg’ die je even in zevenmijlslaarzen door de belangrijkste kennis en instellingen aan de achterkant voor het betreffende onderwerp heen gidst. Heel handig als je even vlot wat overzicht wilt krijgen.

* Lees ook: Bedrijfsnaam verzinnen? Pak ‘Maak je naam onvergetelijk’ erbij! *

Elk hoofdstuk zijn eigen onderwerp

In elk hoofdstuk wordt een los onderwerp behandeld. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het installeren van WordPress 5, het verkennen van het dashboard aan de achterkant, tot het plaatsen van content, het gebruik maken van een WordPress-thema of het gebruiken van plug-ins.

* Lees ook: ‘Daarom ik’ helpt professional met het uitwerken van zijn personal brand *

Nuttige bijlagen en een goede index achterin 

Je vindt zelfs een bijlage met hoe je een WordPress site moet verhuizen. Dat laatste vind ik een onverwachte, maar goede toevoeging waar ik wellicht nog weleens dankbaar gebruik van zal maken. Als je om wat voor reden dan ook een nieuwe hostingpartij wilt zoeken, wil je natuurlijk wel je zorgvuldig gebouwde en met mooie content gevulde WordPress website zonder problemen kunnen verhuizen! Daarnaast zijn er nog andere bijlagen te vinden en ook een index, zodat je achterin vlot kunt zoeken en het vooral als naslagwerk wilt inzetten.

* Lees ook: ZZP’en voor Dummies is een handige inleiding voor starters *

Heldere instructies en screenshots van de achterkant van WordPress

Wat ik verder van het boek kan zeggen? Ik heb waarschijnlijk zelf al blinde vlekken omdat ik de weg in WordPress 5 al redelijk ken. Maar ik heb de indruk dat de uitleg helder en volledig is. De instructies zijn helder, maar het taalgebruik soms een beetje ouderwets en onnodig formalistisch. Alle mogelijke opties die je aan de achterkant kan vinden, worden in het boek toegelicht met waarvoor ze zijn en hoe ze werken. Alles wordt vergezeld van heel veel plaatjes van screenshots van de achterkant van WordPress.

* Lees ook: Tien waarschuwingssignalen dat een burn-out op de loer ligt *

Je kan altijd blijven leren en sleutelen aan je WordPress site

wordpress 5 handboek Ittersum zinvollerleven.nl

En zo’n grappig weetje uit de inleiding? Zelf wist ik niet dat blijkbaar elke WordPress-versie genoemd is naar een beroemde jazzmuzikant. Niet enorm nuttig. Wel een leuk weetje. Wat ik verder weet? Dat WordPress niet voor niets zo populair is om je website mee in te richten. Het werkt heel prettig. Verder weet ik dat ik ook voor mijn al bestaande webstek het boek van Van Ittersum er regelmatig bij te pakken om weer aan iets te sleutelen. Net zoals je nooit alles van WordPress weet, zal je website ook nooit helemaal ‘af’ zijn. En eigenlijk is dat best leuk!

* Lees ook: Waarom minder werken wel degelijk een goede zaak is *

Zelf aan de slag met WordPress 5 met dit handboek?

Je kan WordPress 5 van Dirkjan van Ittersum online bestellen bij bijvoorbeeld bol.com en managementboek. Het boek kost € 32,99. Daar heb je een heel goed en compleet handboek en naslagwerk voor, waar je ook als gevorderde gebruiker zeker nog iets aan zult hebben! Ik wens je veel WordPress fröbelplezier aan je website toe!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here