David DeWulf is een Vlaamse arts en mindfulnesstrainer. Hij schreef meerdere boeken over dit thema en de nieuwste loot aan die stam is “Zelfcompassie in training en therapie – Een bron van veerkracht en geluk”. Het boek is een inleiding op het gebied van zelfcompassie training en op ‘Mindfulness Based Self-compassion Training’ (MBST). Dit is net als de reguliere mindfulnesstraining een programma van 8 weken. Het is een helder geschreven boek, prettig vormgegeven en nuttig voor zelfcompassie trainers. Concepten worden helder uitgelegd, ervaringen van eerdere deelnemers worden gedeeld, er staat een hele serie begeleide meditaties met toelichting in en ook inspiratieteksten. Wanneer je al een klein beetje thuis bent in de wereld van de mindfulness en mediteren, kan ik me voorstellen dat je ook zelf aan de slag kan met dit boek. Het is wel goed om hierbij te beseffen dat er wel heftige gevoelens los kunnen komen, dus als je niet weet of je hier zelf goed mee om kan gaan, kan het beter niet op eigen houtje doen.

* Lees ook: Leidt meer zelfkennis tot meer empathie voor anderen? *

Inzichten en vaardigheden die voortvloeien uit deze zelfcompassie?

Volgens de achterflap zorgt dit boek ervoor dat je inzicht krijgt in:

  • de hersenen en het vermogen tot geluk;
  • jezelf, dankzij kennis van de emotie-regulatiesystemen;
  • het verschil tussen behoeften en waarden en het belang ervan en
  • je bronnen van wijsheid, veerkracht en compassie.
* Lees ook: Hoe ontwikkelingstrauma ons leven voor altijd negatief beïnvloedt *

Verder krijg je leer je:

  • om te gaan met je innerlijke criticus en te leren vanuit je ‘faalervaringen’;
  • omgaan met boosheid;
  • richting te geven aan je keuzes en je diepste waarden;
  • jezelf en de anderen vergeven met compassievolle inzichten.
* Lees ook: Wat hebben indianenverhalen met mindfulness te maken? *

Boek en training vormen startpunt van een proces

Eerlijk is eerlijk dat zijn nogal beloftes. Wat ik je kan beloven dat je deze dingen niet na het lezen van het boek ineens allemaal beter gaan. En ook na die acht weken training heb je niet ineens alles onder de knie. Zo’n boek en zo’n training vormen vooral het begin van een proces, dat met een beetje tijd, aandacht en goede wil, een leven lang door duurt. En dan komen die inzichten en die vaardigheden waarschijnlijk vanzelf. Hoewel ik zelf liever spreek over loslaten dan vergeven. Misschien heb ik daar zelf nog iets te leren, of misschien is het een kwestie van definitie. De tijd zal het leren.

* Lees ook: Tien waarschuwingssignalen dat een burn-out op de loer ligt *

Helder vormgegeven boek over de training zelf en meer…

Het boek is mooi vormgegeven, helder en rustig en gedrukt in zwart met een auberginekleurige steunkleur. Na een aantal inleidende hoofdstukken is elk hoofdstuk gewijd aan een bijeenkomst in het acht-weekse zelfcompassie programma. Na de laatste sessie volgen er nog verder aanvullende hoofdstukken in de vorm van extra compassie-oefeningen, en compassie-oefeningen voor ‘intense ervaringen’. Dat laatste is niet onterecht, want die intense ervaringen kunnen zeker boven komen. Zelfcompassie training gaat in zekere zin over het jezelf geven wat je (te?) weinig van anderen hebt ervaren en dat kan de nodige gevoelens losmaken. Zelfcompassie kan je ook helpen om nieuwe gewoonten aan te leren. David DeWulf 'Zelfcompassie in training en therapie' is een pareltje om niet over het hoofd te zien recensie zinvollerleven.nlJuist doordat je meer veerkracht hebt en gevoelens minder weg leert duwen. Dat geldt ook voor nieuwe eetgewoonten, waar een los hoofdstuk aan is gewijd en voor beter slapen door mindfulness en zelfcompassie. Achterin het boek staat nog een literatuuroverzicht, de Nederlandse vertaling van de zelfcompassie schaal opgesteld door zelfcompassie-onderzoeker Kristin Neff. Het boek is dus behoorlijk compleet, in heel veel opzichten.

* Lees ook: Mister Sunshine: van rijke klootzak
naar verlicht schoenenpoetser [met video] *

Indeling hoofdstukken zelfcompassietraining is helder en inzichtelijk

Elk hoofdstuk dat gewijd is aan de zelfcompassie trainingen begint met een overzicht op een pagina van de totale trainingssessie. Hierin vind je een overzicht met de toelichting en achtergrond bij elke oefening en de emoties die mogelijk worden opgeroepen, welke meditaties, visualisaties en reflecties erbij horen en suggesties voor inspirerende teksten en liedjes. Door de hoofdstukken heen zijn wijze citaten opgenomen ter inspiratie.

* Lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen *

Mindfulness based compassionate communication (MBCC)

Ook wordt er nog een hoofdstuk gewijd aan MBCC. Dit kan je zien als een vervolg op de zelfcompassie training van 8 weken. Ook dit is een programma van 8 weken dat zich richt op de communicatie. Het idee is dat waar eerder onvoldoende aandacht door anderen was voor onze behoeften dit enerzijds terugkomt in hoe we denken en handelen, maar (daarmee) ook hoe we communiceren met anderen. MBCC gaat hierover.

* Lees ook: Hoe een relatie je helpt je slechte jeugd achter je te laten *

Compassion-focused therapy (CFT)

Ook aan CFT wordt een hoofdstuk gewijd. CFT is oorspronkelijk ontworpen door de Britse psycholoog Paul Gilbert om te gebruiken met cliënten die worstelen met intense schaamte en zelfkritiek, waardoor de cognitieve gedragstherapie onvoldoende verbetering opleverde. Het wordt inmiddels gebruikt voor verschillende psychiatrische diagnoses. In CFT wordt kennis uit verschillende therapeutische interventies gecombineerd met kennis uit oosterse (Boeddhistische) tradities.

* Lees ook: Waarom minder werken wel degelijk een goede zaak is *

Leerzame kennis over zelfcompassie ook voor de mensen die geen trainer of therapeut zijn

Dat dit ten slotte niet de eerste titel van dit gebied van de hand van DeWulf is, wordt duidelijk door de drukfout op de rug van het boek: ‘Mindfulness bij jongeren’ staat daar te lezen. Dus de titel van een eerder boek uit 2012. Verder mag deze vergissing, die vast bij een volgende druk wordt rechtgezet, de pret niet drukken. Als je dit boek in handen hebt, heb je echt wel iets dat de moeite waard is om tot je te nemen. Maar je moet wel even opletten als je voor je boekenkast staat en scant op ‘zelfcompassie’. Dan zie je dit pareltje toch over het hoofd. En ja dat zou wat mij betreft zonde zijn, want van dit boek kan je heel veel leren. Ook als je geen zelfcompassie trainer of therapeut bent.

* Lees ook: Je eigenwaarde als volwassene vloeit voort uit je thuissituatie als kind *

zelfcompassie in training en therapie David DeWulf recensie zinvollerleven.nlWil je ook ‘Zelfcompassie in training en therapie’ lezen?
Bestel het direct online!

Ben je benieuwd geworden en wil je jezelf ook verdiepen in dit boek? Je kan het direct online bestellen bij bol.com en managementboek.nl. Ik wens je rust en veel verse wijsheid toe! En leesplezier, natuurlijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here