“Zet in op de vaardigheden van autisten” aldus Temple Grandin

Zowel mensen met autisme zelf als de samenleving worden er beter van wanneer we inzetten op de vaardigheden van mensen met ASS

Temple Grandin TedX autisme ASS zinvollerleven.nl

Dr. Temple Grandin is inmiddels de 70 gepasseerd en kreeg haar autisme diagnose na haar veertigste. Verder is Grandin is gepromoveerd in de dierwetenschappen en voorvechtster van dierenwelzijn. Ze ontwierp (voor zover mogelijk) diervriendelijke gangen om het vee doorheen te drijven in slachterijen en veehouderijen. Naar eigen zeggen kan ze zich door haar autisme en haar visuele manier van denken inleven in de wat de dieren ervaren.

*Lees ook: Pak je uitstelgedrag aan met deze 7 tips*

Vroege diagnose en goede begeleiding essentieel

Maar mevrouw Grandin is vooral ook heel erg bekend als autist die opkomt voor autisten. Ze schreef flink wat boeken over autisme en wat het voor haar betekent. Ook nu nog is ze erg actief als spreker en ze pleit voor vroege diagnose en begeleiding van kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Ze vindt dat kinderen zoveel mogelijk moeten leren hoe ze zich in het sociale verkeer moeten gedragen, zoals leren op tijd te komen, een handje te geven, enzovoort. Tegelijkertijd vindt ze ook dat autistische kinderen niet teveel uit de wind gehouden moeten worden.

*Lees ook: Leidt meer zelfkennis tot meer empathie voor anderen?*

Sociale vaardigheden zijn belangrijk om te kunnen slagen

Op haar eigen website zegt Grandin het volgende over het te beschermend zijn door ouders de autistische kinderen niet ten goede komt:

“Het doet me pijn om te zien dat mensen niet genoeg verwachtingen hebben voor hun kinderen. Ik zie teveel kinderen die slim waren en het op school goed deden die geen baan kunnen vinden, omdat ze toen ze jong waren helemaal geen werk vaardigheden hebben aangeleerd. Ze hebben geen levensvaardigheden.” Volgens haar denken de ouders dan “arme Tommy, hij heeft autisme, dus hij hoeft niet te leren om boodschappen te doen.”

*Lees ook: Zelfmoordgedachten komen vaker voor bij jongeren met communicatieproblemen*

“Silicon Valley bestaat voor de helft uit autisten”

Grandin vindt vooral dat de maatschappij heel veel heeft aan autisten. Natuurlijk zijn er mensen met autisme die niet zoveel kunnen, die help je niet door ze te laten werken. Maar voor heel veel autisten geldt dat ze heel veel kunnen bijdragen. Grandin is niet vies van wat boude stellingen en suggereert dat de mensheid nog steeds in grotten zou leven als er niet onderweg wat slimme autisten waren geweest. Ook denkt ze dat wijlen Steve Jobs waarschijnlijk autistisch was net als de helft van de techneuten in Silicon Valley. Mevrouw Grandin zou zomaar eens gelijk kunnen hebben.

*Lees ook: Tien waarschuwingssignalen dat een burn-out op de loer ligt*

Criteria diagnose autisme in 2013 veranderd

ASS zinvollerleven.nl Zet in op de vaardigheden van autisten Temple Grandin

Het is nog wel goed om te vermelden dat de diagnosecriteria in de psychiatrische bijbel de DSM in 2013 zijn aangepast. Dit is dus na de TED-presentatie van Grandin die hieronder staat. Er zijn geen sublabels zoals Asperger meer. Iedereen heeft een Autisme Spectrum Stoornis. Daardoor vallen behoorlijk intelligente autisten die zichzelf behoorlijk weten te redden onder de diagnose. Maar ook mensen die helemaal niet kunnen praten en sterk beperkt zijn in hun kunnen.

*Lees ook: Waarom autisme bij vrouwen lang onopgemerkt blijft*

Kijk naar waar de mensen met autisme goed in zijn

Voor de mensen met autisme die speciale vaardigheden en talenten hebben, pleit Temple Grandin er dus sterk voor om vooral te kijken naar wat deze mensen wel kunnen. Dat kunnen heel goed vaardigheden zijn die zij zelf graag inzetten en waar de maatschappij iets aan heeft. Waarvan akte!

*Lees ook: Je eigenwaarde als volwassene vloeit voort uit je thuissituatie als kind*

Temple Grandin over de inzet van talenten van autisten:

Maar ik ga stoppen met vertellen wat Temple Grandin zoal vindt. Ze kan dat als ervaren spreker namelijk zelf ook heel erg goed. Dat deed ze bijvoorbeeld in de onderstaande TED-talk, uit 2010.

Mocht je geen Engels verstaan, klik dan even door naar de TED-website. Daar krijg je automatisch Nederlandse ondertiteling.

 

Het autistische brein Temple Grandin zinvollerleven.nl

Wil je verder lezen wat Temple Grandin te vertellen heeft?

Heeft Temple Grandin je nieuwsgierig gemaakt en wil je er verder in duiken? Je zou eens een boek van haar kunnen lezen. Op dit moment is alleen “Het autistische brein” in het Nederlands verkrijgbaar, onder andere via bol.com en managementboek.nl. Bij bol.com vind je ook de niet-Nederlandstalige titels van Grandin.

De foto boven dit stukje is van Red Maxwell.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here