Ik geef toe dat die titel misschien wazig klinkt. Hoezo is beginnen met loslaten? En hoe zou dat dan leiden tot een zinvol leven? Ik hoor het je bijna denken. En toch. Je moet veel dingen loslaten, om uiteindelijk je eigen pad vol overtuiging te volgen.

Loslaten van ideeën over jezelf en anderen

Je moet ideeën loslaten over anderen. Wat zij je mogelijk hebben misdaan. En je moet vooral ook veel ideeën loslaten over jezelf. Dat is misschien nog wel het moeilijkst. Zonder dat we het zelf beseffen, zijn we heel vaak in gesprek met onszelf. In ons eigen hoofd geven we onszelf constant boodschappen af. Misschien boodschappen van onszelf. Helaas gaat het soms ook om negatieve boodschappen die anderen ons hebben meegegeven. Zulke boodschappen dragen niet bij aan zingeving. Ze beperken je om jouw leven te leiden en juist het zelf sturing geven zorgt voor een zinvol leven.

*lees ook: Boost je gevoel van welzijn door deze vier dingen niet meer te doen*

Laat de negativiteit van anderen je niet weerhouden

Hoewel het klinkt als logisch en nastrevenswaardig klinkt, is het soms nog heel lastig om die negatieve boodschappen los te laten. Angsten en een negatieve mindset weerhouden ons ervan om te doen wat we willen doen. Omdat we denken dat we het niet kunnen. Omdat anderen er misschien iets van vinden. Omdat, omdat, omdat… Verzin het maar. Er zijn duizend en één redenen, waardoor je niet de dingen doet die je voldoening geven. Die zorgen voor een rijk en zinvol leven, of je blik verruimen. Verrekte jammer. Vind ik dan.

*lees ook: Slotcouplet: over compassie en kwaliteit van leven en sterven in de eindfase*

Oordelen van anderen gaan over hún waarheid

En nee. Ik ben er zelf ook niet immuun voor. Niks menselijks is mij vreemd. Ook ik heb me in het verleden vaak en lang laten tegenhouden door die stemmetjes van binnen. En soms ook door stemmen van buiten. Mensen die je niet steunen. En erger: mensen die je op de een of andere manier doorlopend laten merken dat je niet goed genoeg bent. Niet aan hun normen voldoet. Tekort schiet. Doorlopend.

*lees ook: Mister Sunshine: van rijke klootzak naar verlicht schoenenpoetser*

Je bent goed genoeg

Als er iets fnuikend is voor je zelfvertrouwen, is het dat wel. Zeker als je eigen familie er een handje van heeft en jij eigenlijk niet beter weet dan dat je die boodschappen meekreeg. Tot je op een goede, of eigenlijk hele slechte dag realiseert dat ze ongelijk hebben. Dat dit misschien hun waarheid is, maar niet ‘de’ waarheid. Dat het niet uitmaakt hoe hard je werkt om hun te overtuigen. Want ze zullen toch nooit overtuigd zijn. Zij zitten ook vastgeklonken aan hun boodschappen en hun beperkte perspectief op de wereld (en op jou).

*lees ook: Geld maakt niet gelukkig, tenzij je het aan deze dingen besteedt*

Rouw wanneer je terugkijkt op verloren energie en tijd

Wanneer dat gebeurt realiseer je je hoeveel tijd en energie je bent verloren. Aan het voldoen aan eisen van anderen. Verwachtingen waaraan je niet kan en wil voldoen, met daarop negatieve reacties van anderen. Dat geeft verdriet. Verloren tijd. Verloren idealen. Dat soort dingen. Je weet, toch? Er is niet iemand dood. Maar het is wel een rouwproces wanneer je dat beseft. Die verloren jaren en energie krijg je niet meer terug.

Uithuilen en opnieuw beginnen met een zinvol leven

Het enige wat je wel kan doen, is het anders doen. Uithuilen. Loslaten. Opnieuw beginnen. Zorgen dat je vanaf nu het zo doet, dat je niet over een, twee of weet ik veel hoeveel jaar met spijt hoeft terug te kijken op deze renaissance van jezelf. Je moet jezelf opnieuw uitvinden, je onzekerheid achter je laten en de moed tonen om alle crap achter je te laten, vooruit te kijken en eindelijk eens te doen wat je zelf wilt. Jezelf opnieuw uitvinden is niet eenvoudig, maar het voelt wel goed. Je komt dichterbij jezelf. Hoe zweefteverig dat ook maar mag klinken. Het is wel waar.

*lees ook: Mens, durf te leven!*

Jij bent de eindbaas van jouw leven

zinvol leven begint met loslaten zinvollerleven.nl

Je moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Voor je eigen leven. Ook als anderen daar een negatieve basis voor hebben gelegd of een dito bijdrage aan hebben geleverd. Anderen de schuld geven helpen je niet. In je boosheid, verdriet en frustratie blijven hangen, ook niet. Natuurlijk moeten al die dingen hun tijd hebben, maar uiteindelijk moet je wel zelf verder. Voor jezelf. Je moet je eigen leven zin geven. Door te bedenken wat voor jou belangrijk is en wat bij jou past. Bij je capaciteiten en bij je beperkingen en daarmee dealen. Klaar.

*lees ook: Is van je roeping je werk maken wel goed voor je loopbaan?*

Wacht niet tot later om te doen wat je wilt. Misschien komt ‘later’ nooit

Het leven is maar kort. Ja dat is een cliché en die rotclichés zijn nog waar ook. Je hebt misschien 30, 40 of misschien wel 90 jaar op deze aardkloot. Dat lijkt lang. Het enige probleem (en mazzel) is dat je niet weet hoe lang je er bent. Wacht dus niet op de toekomst om dingen beter, mooier en zinvoller te maken voor jezelf. Want misschien hoor je over een maand wel dat je een dodelijke ziekte hebt, of krijg je een verkeersongeluk.

*lees ook: Doorwerken na pensioen gebeurt steeds vaker. Waarom eigenlijk?*

Stel je leven niet uit, je leven is nu!

Je leven is er niet om uit te stellen. Niet wachten tot je met pensioen wilt als je wat van de wereld wilt zien. Ga nu wat van de wereld zien, als dat is wat je wilt. Je weet niet of het over 10 of 20 jaar nog kan. Misschien heb je het geld niet, misschien de gezondheid niet. Dat geldt niet alleen voor reizen. Dat is ’toevallig’ een van mijn persoonlijke liefhebberijen en daarom een voorbeeld dat mij direct te binnen schiet.

*lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven*

Gedenk te sterven en pak je kansen

Maar het geldt ook als je het niet meer naar je zin hebt op je werk, dat je je opgebrand (burn-out) voelt en met tegenzin op zondagavond de wekker zet voor de maandag erna. Natuurlijk kan je denken dat je het nog wel uitzit tot je steeds verder opschuivende pensioen. Natuurlijk kan je bedenken dat je ooit die ene opleiding of cursus alsnog gaat volgen die je graag wilt doen, die vreemde taal leren, dat proefschrift of dat boek schrijven, het risico wilt nemen om je vaste baan op te zeggen om een leukere job te vinden.

Gebruik de kansen die je hebt en wees dankbaar

Maar misschien komt die dag wel nooit om wat voor reden dan ook. Het doen van de dingen die je wilt doen, vergen kracht, moed en inzet, maar je moet het wel doen. Gedenk te sterven. Memento mori. Wees blij als je nu rijk en gezond genoeg bent om de dingen te doen die je wilt doen. Wees dankbaar dat je kansen hebt, dat je in het rijke Nederland (Of Vlaanderen) bent geboren en dat je zelf je keuzes voor een groot deel kunt beïnvloeden.

*lees ook: Leidt meer zelfkennis tot meer empathie voor anderen?*

Wat is je schaarse leef-tijd echt waard?

thich nhat hanh zinvollerleven.nlNatuurlijk kan je vast blijven zitten waar je zit. Dat voelt vertrouwd. The devil you know. De bekende Boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh zegt hierover dat mensen het moeilijk vinden om hun lijden los te laten. Dat ze uit angst voor het onbekende liever vast houden aan het lijden dat ze kennen. Zingeving is iets wat je helemaal zelf moet doen. Van binnenuit. Anderen kunnen je helpen, begeleiden misschien, hun inzichten delen. Maar jij moet uiteindelijk kiezen waar je je tijd, energie en aandacht aan besteedt en of dat je schaarse tijd op aarde echt waard is. Jij bent enige die kan zorgen voor een zinvol leven. Anderen kunnen bijdragen, maar jij moet het helemaal zelf doen.

*lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen*

Maak je eigen bewuste keuzes die voor jou kloppen

Misschien komt als je echt kiest niet langer je werk op de eerste plaats, maar andere dingen. Het zou zomaar kunnen. Die veertig urige werkweken die we tegenwoordig kennen, waren er niet altijd. Het is wellicht een maatschappelijke norm, maar geen biologisch of natuurkundig gegeven waar je geen invloed op hebt. Ga minder werken. Neem een sabbatical. Of als je je werk echt fantastisch vindt, blijf dan gewoon lekker die 40 uurtjes draaien. Maar maak bewuste keuzes over waar je je tijd, energie en aandacht aan besteedt. Streef naar een zinvol leven, nu je er toch bent. De enige die die belangrijke keuze a. kan maken en b. kan uitvoeren voor jou ben je zelf. Niemand anders kan dat voor je doen en dat zou je ook niet moeten willen.

Je uitleven in een zinvol leven!

Leef je leven. Jouw leven. De enige die dat voluit kan doen, ben jij. Doe je zelf niet tekort. Gedenk te sterven en leef daarom als een malle zolang het kan. Ik wens je een mooi en zinvol leven toe!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here