Op de radio schallen alweer de eerste goud van oud platen uit de speakers voor de jaarlijkse top 2000 aller tijden. Het is immers tijd voor de lijstjes. Zinvollerleven.nl is aan het einde van 2018 zo’n zeven maanden online en is in die tijd zo’n 65 duizend keer bekeken, per keer bekeken de ruim 21 duizend bezoekers zo’n vier artikelen. Gemiddeld deden ze daar een kleine vijf minuten over. Zelf vind ik het mooi dat zinvollerleven.nl al zo goed gevonden wordt door heel veel mensen. Daarom dit eindejaarsartikel om jullie een zinvol 2019 te wensen en jullie te informeren over de populairste artikelen van 2018.

Het leven is niet eendimensionaal

Zinvollerleven.nl gaat over zinvoller leven door het maken van bewuste keuzes in leven en werk. Dat is een brede paraplu, maar het leven zelf is ook niet eendimensionaal en dus de site ook niet. Dat gaat over zingeving, leven, sterven, geld uitgeven en prioriteiten stellen. Dan heb je alvast in een paar woorden een redelijk goed beeld van waar zinvollerleven zoal over gaat.

Geld maakt niet gelukkig, maar draagt wel bij aan vrijheid en autonomie

Veruit het meest populair waren de artikelen die over geldzaken gingen. Geld maakt niet gelukkig, maar je kan er wel dingen mee doen die je gelukkig maken en je kan zorgen dat je er minder van nodig hebt. Als je dat lukt, bijvoorbeeld door het aflossen op je hypotheek, je vaste laten naar beneden te brengen, te sparen of te beleggen, dan hoef je minder geld te verdienen. Geld kan zo zorgen voor meer vrijheid en autonomie. Dat is dan ook mijn beweegreden om geld ook een belangrijke plek te geven op zinvollerleven.nl. Blijkbaar slaat dat aan.

De tien populairste artikelen van 2018 over geldzaken:

 1. Verdeel je uitgaven verstandig met de 50/30/20-methode
 2. Hoe wij flink extra aflosten op onze hypotheek en steeds vrijer werden
 3. Word je geldzorgen de baas met deze vijf tips
 4. Houd je vaste lasten laag en koop zo meer vrijheid
 5. Wees je budget de baas en houd meer geld over met deze tips!
 6. Pimp je financiële planning vandaag nog!
 7. Geld maakt niet gelukkig, tenzij je het aan deze dingen besteedt
 8. Hypotheek: 7 dingen om te doen wanneer je rentevast periode afloopt
 9. Levert sparen niks meer op? Beleg je vermogen in indexfondsen!
 10. Bijna slapend rijk met je eigen huis

Geluk, lijden en kwaliteit van leven

Naast geldzaken, werden de artikelen over de moeilijkere kant van het leven veel gelezen. Ook lijden hoort bij het leven en hoe je daarmee omgaat, bepaalt mede de kwaliteit van je leven. Tegelijkertijd is het zo dat niet iedereen evenveel geluk in het leven heeft of de voorwaarden voor zichzelf kan scheppen om dat leven als zinvol te ervaren en ook daar is ruimte voor op zinvollerleven.nl en blijkbaar ook interesse bij de bezoekers van de site. Bij de artikelen die niet over geld gingen, maar over ons welzijn, of het gebrek eraan stond een overzichtsartikel over beroepsziekte nummer 1: de burn-out ook op nummer 1 van de meest gelezen artikelen.

Verdriet kan ook schoonheid opleveren en dankbaarheid

De populairste artikelen van 2018 op zinvollerleven.nl

Dat verdriet ook schoonheid kan opleveren is onder andere te zien in het filmpje dat een Disney animator maakte nadat zijn vrouw overleden was en hij alleen met de kinderen achterbleef. Het filmpje raakte mij en volgens mij ook veel anderen. Als je het nog niet gezien hebt, is dit een mooi moment om dat alsnog te doen. Het kost je maar een paar minuutjes. Verder mag je zelf kijken wat er van je gading is in de populairste artikelen over het leven in al zijn schakeringen, inclusief lijden en zware tijden.

De populairste artikelen van 2018 over leven en lijden

 1. Tien waarschuwingssignalen dat een burn-out op de loer ligt
 2. Waarom autisme bij vrouwen lang onopgemerkt blijft
 3. Hoe ontwikkelingstrauma ons leven voor altijd negatief beïnvloedt
 4. Laat je mensen in de steek door ze oneindig te ‘behandelen’ of door ze te helpen sterven?
 5. Disney animator maakt prachtig filmpje over rouw na de dood van zijn vrouw
 6. Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven
 7. Zwerver
 8. EMDR helpt volwassenen met autisme schokkende ervaringen te verwerken
 9. Slotcouplet: over compassie en kwaliteit van leven en sterven in de eindfase
 10. Boost je gevoel van welzijn door deze vier dingen niet meer te doen

Een mooi, gezond en zinvol 2019 toegewenst!

Rest mij om te zeggen dat ik dankbaar ben voor alle aandacht voor de artikelen die ik hier deel. Ik schrijf ze met plezier en vanuit een soort idealisme om de wereld een beetje mooier te maken. Die gedachte heb ik niet alleen tijdens rond de kerstdagen. Een mooi, gezond en zinvol 2019 toegewenst zinvollerleven.nl

Ik hoop dat jullie als lezers iets aan de artikelen hebben. Aarzel niet om te reageren op de artikelen en aarzel ook niet om aan te geven waar je meer over zou willen lezen bij de reacties. Als het een onderwerp is waar ik zelf ook affiniteit mee heb, kan het zomaar dat je verzoek sooner or later wordt ingewilligd. Op deze plek wil ik zeggen dat ik hoop dat jullie en heel veel anderen zinvollerleven.nl ook in de toekomst zullen blijven vinden en waarderen en wil ik jullie een mooi, gezond en zinvol 2019 toewensen!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here