Wat je doet voor de kost en wie je bent wordt in Nederland vaak samengevoegd als onderdeel van dezelfde identiteit. Wat je doet = wie je bent. Natuurlijk is de werkelijkheid een stuk weerbarstiger. Niet iedereen doet werk wat bij hem of haar past. En niet iedereen vereenzelvigt zich met zijn werk. Er is immers meer in het leven dan werk alleen. Bovendien zijn er veel mensen die meerdere dingen naast of door elkaar doen. Je weet wel de mensen van het slag ‘alleskunner‘.

*Lees ook: Is van je roeping je werk maken wel goed voor je loopbaan?*

Ben jij zo’n hosselende ‘alleskunner’?

Misschien ben jij wel een alleskunner. Je onderneemt een beetje, je verhuurt weleens die extra slaapkamer op AirBnB, je runt je eigen Etsy-shop en verder doe je nog wat aan huiswerkbegeleiding voor kinderen in de buurt op freelance-basis. Het zou zomaar iets kunnen zijn. Maar veel mensen leven nog in een wereld van vaste banen. Zij zien de veranderde werkelijkheid van de maatschappij nog niet. En dus veronderstellen ze dat jij, net als zij, ‘gewoon’ een vaste baan hebt. Je weet wel zo’n baan waar je elke dag van je leven op het mooiste moment van de dag doorbrengt, uren in de file zit en altijd maar weer hunkert naar weekend en vakantie.

Een vaste baan is nog steeds de norm

De kunst van de context: pas je antwoord aan op de vragensteller

Er zijn mensen die hun baan alleen hebben voor het geld om zich in hun eigen tijd uit te leven in hun hobby’s. Anderen hebben meerdere banen en/of zzp-klussen en hosselen daarnaast nog in de moderne economie wat losse inkomsten bij elkaar. Zulke mensen, misschien jij ook wel, kunnen verschillende antwoorden geven, afhankelijk van wie de vraag stelt. Stel dat je met iemand spreekt die iets doet in de sector waar jij nog heuse baan- of freelance ambities hebt, dan is het natuurlijk slim om daarover in eerste instantie te vertellen. Of misschien heb je geen zin om altijd op jacht te zijn naar een volgende klus in een gesprek of vind je een andere soort uitwisseling leuker. Dan kan je ervoor kiezen om gewoon iets te vertellen over wat je doet. En dan vooral iets wat heel ver af staat van het werk van je gesprekspartner.

*Lees ook: Optimisten vinden makkelijker werk en zijn bevlogener*

Is de ander echt geïnteresseerd of alleen maar beleefd?

En als je meer wilt delen, moet je wel rekening houden met de intentie waarmee zij jou de vraag stellen. Ben je op een professionele borrel of receptie? Is de persoon die het vraagt misschien wel een potentiële nieuwe kennis of meer? Heb je het gevoel dat hij of zij je met een open houding tegemoet treedt? Zijn ze echt geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt? Of zijn ze gewoon beleefd?

*Lees ook: ZZP’en voor Dummies is een handige inleiding voor starters*

En heb jij zelf zin om uitvoerig te babbelen, of nu even niet?

En hoe zit het met jezelf? Heb je zin om er eens goed in te duiken en alle ins en outs van je werkende leven te vertellen? Of heb je even meer zin om gewoon beknopt antwoord te geven en weer verder te gaan met andere dingen? Soms heb je gewoon geen zin om uit te leggen dat ofwel jij niet je werk bent, ofwel dat je meerdere dingen doet. Dan kan het handig zijn om gewoon één enkel ding te noemen van de dingen die je doet. Kies dan bij voorkeur een rol waar men direct een beeld bij heeft. Dan hoef je minder uit te leggen. Vervolgens kan je als je daar zin in hebt een vers nieuw onderwerp aansnijden wat je op dat moment liever bespreekt. Als je meerdere dingen kan of doet, heb je altijd de optie om je antwoord aan te passen op de persoon die je spreekt. Verder kan je bepalen of jij op dat moment zin hebt om uitvoerig te babbelen of niet. Als je het lastig vindt, zou je er even voor kunnen gaan zitten en voor elk van je klussen, banen of hossels een mooie oneliner kunnen noteren. Dan heb je ze op elk moment paraat.

*Lees ook: Zet de STARR-methode in bij je sollicitatiegesprek*

Eerst even interesse en houding peilen voor je helemaal losgaat

Soms heb je ook wel zin om uitvoerig te vertellen over de dingen waar je mee bezig bent en wie je bent. Dan is het handig om eerst even te peilen of de ander daar wel op zit te wachten. Of die vervolgens niet ineens met allemaal kritiek losbarst, omdat het niet past in zijn of haar wereldvisie. In die gevallen is het handig om eerst even te peilen. Stel dat je zegt dat je aan huiswerkbegeleiding doet. Als de ander dan doorvraagt over bijvoorbeeld de leeftijd van je leerlingen/klanten of of je toelegt op bepaalde vakken, kan je meer vertellen.

*Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven*

Verzin zelf een knettergekke functietitel voor jezelf!

Misschien heb je zelf wel een vet klinkende titel verzonnen voor wat je doet. Misschien verkoop je wel zelf natuurlijke handgemaakte zeepjes op Etsy en noem je jezelf wel “Hoofd Zeepjeskneder”. Whatever it is. Misschien levert die rare, gekke titel wel een heel leuk gesprek op. Overigens wekken deze titels weliswaar soms wel nieuwsgierigheid op platformen als Linkedin of in een gesprek. Als je doel is om door anderen op Linkedin gevonden te worden, kan je beter een term kiezen die voor de hand ligt en die mensen in het zoekveld in zullen tikken.

*Lees ook: Zinvol leven begint met los laten. Het liefst vandaag nog!*

De “Ik doe van alles” benadering

Je kan natuurlijk ook vertellen dat je als alleskunner van alles doet. Of dat je meerdere projecten naast elkaar hebt op dit moment. Dit is weliswaar het meest waar en het meest oprecht. Maar dit is dan vaak ook het meest verwarrend voor anderen. Mensen snappen niet dat je niet een duidelijke functietitel opdreunt. Ze snappen ook zeker niet waarom je je ‘niet focust’ op een vakgebied of functie. Of waarom je je niet vastlegt bij een baas die je vier of vijf dagen in de week op kantoor. (Of een ziekenhuis, een school, de bouwplaats, de kas enzovoort.) Dat kan of leiden tot veel vragen, onbegrip of kritiek. Daar moet je wel zin in hebben en het is logisch als je dat niet altijd hebt. Als je je baan echt zuiver en alleen voor de kost doet, om je vervolgens in je eigen tijd uit te leven in een veld wat je écht interesseert, kan je ook vertellen dat je werk _________ is, maar dat je in je vrije tijd zeepjes maakt, of een boek schrijft, of wat dan ook.

*Lees ook: Leidt meer zelfkennis tot meer empathie voor anderen?*

De “Ik help mensen om ____________” aanpak

alleskunner combibanen zinvollerleven.nlEen andere manier is om helemaal geen functietitel te noemen maar om te vertellen wat je doet en waarom. “Ik help leerlingen bij het maken van hun huiswerk Engels en Nederlands”. Of “ik help mensen om werk te zoeken dat bij ze past”. Het vertelt nog niet hoe je dat doet en of je daarvoor meerdere ingangen naast elkaar gebruikt. Ook deze benadering leidt daarom nog weleens tot verdere vragen of discussie. Wees dus als je de “Ik help mensen om” aanpak gebruikt bereid om je antwoord toe te lichten en houd rekening met de kans op kritiek. Als je mensen helpt met het werk zoeken dat bij ze past, kan je dat op heel veel manieren doen. Misschien doe je dat met een informatief blog, of begeleid je mensen online. Misschien geef je Linkedin-trainingen, of werk je op een mobiliteitsbureau als adviseur. En het moet niet gekker worden: misschien doe je dat wel allemaal door- en naast elkaar. Waarom niet? Het past allemaal bij je doel om mensen te helpen die passende baan te vinden, toch?

wat is de kern van je werk en waar zit jouw toegevoegde waarde?

If nothing else, is deze vraag in ieder geval handig om aan jezelf te stellen. Om je eigen doel te verhelderen, maar ook om je af te vragen of er een paraplu is waaronder al je werkzaamheden passen. Verder kan je kijken op welke manier jij voor anderen toegevoegde waarde kan bieden waarvoor je geld kan vragen. Er moet immers nog steeds wel brood op de plank, als ondernemer en ook als werknemer.

*Lees ook: Doelgerichte SEO is een toegankelijke inleiding SEO voor ondernemers*

Ga brainstormen voor jezelf om te komen met de beste antwoorden

Natuurlijk zou het supertof zijn als mensen je niet vragen wat je doet, maar wat je écht bezighoudt op een dieper level. Daar kunnen we met zijn allen nog wel even op wachten. Dus tot het zover is, kan je maar beter je eigen beste antwoord of antwoorden verzinnen. Ga een rondje brainstormen en verzin een setje mogelijke antwoorden. Hoe beter je ze paraat hebt en hoe vaker je de “wat doe je” vraag beantwoordt op een manier die bij je past, hoe makkelijker het je af zal gaan. Sommige mensen zullen het heel leuk vinden. Dat zijn misschien wel de mensen die je in je leven wilt houden en anderen zullen het niks vinden. Die laat je dan als overtuigde alleskunner zoveel mogelijk links liggen en daar maak je je verder niet al te druk over. Laat hun maar lekker kritisch of in de war zijn terwijl jij als een malle je eigen interesses najaagt en te gelde maakt! Ga ervoor!

2 REACTIES

  1. ik ben ziekenverzorgende , ben ook gastouder maar doe dit nu alleen nog maar af en toe als vakantiegastouder en daarnaast koop ik partijen op,vaak electrische fietsen.
    alle 3 de dingen vind ik leuk en ik krijg eigenlijk geen kritiek daarop , vroeger was ik ondernemer met webshop en heb ook nog jaren een eigen zaak gehad , ben nu 38 jaar

    • Hoi Sas! Fijn dat je meerdere dingen combineert en dat ook leuk vindt. Denk je dat je dat ook zo in de toekomst blijft combineren? Ik ben heel benieuwd! : )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here