Onlangs las ik, altijd geïnteresseerd in ondernemerschap “ZZP’en voor Dummies” door Robert-Jan Blom. Nederland telt inmiddels ongeveer een miljoen zzp’ers en het is een relatief laagdrempelige manier om ondernemer te worden. Overigens is de zzp’er geen juridische term, de zzp’er is in principe gewoon ondernemer, veelal met een eenmanszaak. Het boek is helder, duidelijk en beknopt, maar verwart ook wanneer ze het over freelancers hebben als bijklussers die geen ondernemer zouden zijn.

Freelancers zijn toch ook gewoon ondernemers en zzp ‘ers?

Laat ik met die laatste opmerking beginnen. Ik ben redelijk ingevoerd in de juridische en sociaal-economische perikelen rondom zzp’ers. Het onderscheid in dit boek tussen zzp’ers en freelancers komt mij niet bekend voor. De termen worden veelal gebruikt en volgens mij verdienen veel (de meeste?) freelancers wel degelijk hun hoofdinkomen formeel als ondernemer zonder personeel. Dus eehh.. als zzp’er dus. Dat stond immers voor zelfstandige zonder personeel. De verwarring kwam op verschillende plekken in het boek terug.

*lees ook: Doelgerichte SEO is een toegankelijke inleiding SEO voor ondernemers*

 

Freelancers en zzp ‘ers ondernemen beiden voor eigen risico

Ik heb me nogmaals verdiept in het onderscheid, maar dat is er niet echt. Veel zzp’ers noemen zich freelancers, of andersom. Het gaat in het kort om mensen die voor eigen risico ondernemen, zo hun geld verdienen en geen personeel in dienst hebben en geen werknemer zijn. Dat geldt voor de freelancers en voor de zzp’ers. Elke keer wanneer het boek een onderscheid veronderstelt dat er volgens mij feitelijk niet (meer?) is, raak ik toch een beetje in de war.

zzp voor dummies nuttige inleiding startende ondernemers zinvollerleven.nl

Nog een raar kleinigheidje over zzp ‘ers met personeel

Gelukkig kwam de rest van het boek op mij in het algemeen logischer over. Alleen ergens achterin gaat het over een zzp’er met mensen in dienst, wat een contradictio in terminis is. Die zzp’ers waren immers zonder personeel. Vermoedelijk bedoelt de auteur een zzp’er die een ondernemer met personeel wordt. Dat is niet ondenkbaar en daar kan ik verder mee leven. Maar terug naar de hoofdmoot.

*Lees ook: ‘Verleid je lezer online’ is een vlotte gids voor online schrijvers*

Direct een Spiekbrief helemaal voorin met een paar belangrijke zaken

Het boek begint goed. Met een ‘Spiekbrief’ van twee pagina’s helemaal voorin op het schutblad. Hierin worden een aantal belangrijke zaken voor zzp’ers en zzp’ers in spé opgesomd. Namelijk: de beste motieven om zzp’er te worden, de belangrijkste voorbereidende stappen voor je zzp’er wordt, manieren om je kans op succes te vergroten en ’tien moeilijke beslissingen’ waar je over na zou moeten denken voor je bij de Kamer van Koophandel meldt voor je inschrijving. Ik vind het leuk dat het al direct begint met een nuttig lijstje. Verder is er een heldere inhoudsopgave, goed afgebakende hoofdstukken en een index achterin voor als je op trefwoorden wilt zoeken.

*lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven*

Een boek waarin alles wat belangrijk is, wordt aangestipt

In de inleiding wordt verder aangegeven wat het doel van “ZZP’en voor Dummies” voor de lezers is. Het boek wil wijzen op de nodige voorbereidingen, wijzen op mogelijke valkuilen, informeren over financiële kant van de bedrijfsvoering, hoe je met klanten moet omgaan, te wijzen op administratieve zaken en ten slotte te wijzen op ‘bijkomende aspecten’. Volgens mij slaagt het boek in de hier geschetste opzet. Alle genoemde aspecten komen aan de orde en nog een beetje meer, zoals de nut en onzin van verzekeren, samenwerken met andere zzp’ers, en bijvoorbeeld maatschappelijk verantwoord ondernemen. Al met al een mooie rij en een soort afvinklijstje van dingen waar je over na moet denken voor je je eigen toko begint.

Inleiding, afvinklijstje en naslagwerkje voor de startende zzp’er

Een inleiding en een afvinklijstje met zaken om over na te denken is nuttig en mooi, het boek kan ook dienen als naslagwerkje op grote lijnen. Maar als je echt ergens in wilt duiken, moet je toch echt even zelf verder studeren of meer advies inwinnen. Heel erg gedetailleerd wordt dit voor Dummies boek namelijk bijna nooit. Dat kan ook niet in zo’n boek denk ik.

*lees ook: Is van je roeping je werk maken wel goed voor je loopbaan?*

Regels rondom zzp’ers veranderen wellicht, maar dit boek blijft een nuttige inleiding

zzp dummies recensie zinvollerleven.nl

Regels rondom belastingen en sociale zekerheid zijn doorlopend aan veranderingen onderhevig en de zzp’ers staan ook op de agenda’s van politiek en werkgevers en werknemers. Allemaal met hun eigen redenen, maar dit kan wel betekenen dat er de komende jaren mogelijk wel iets verandert voor zzp’ers. Dat valt te bezien. In de tussenliggende tijd heb je een mooi boek dat je op alles wijst waar je rekening mee moet houden als je gaat ondernemen. Dat is hoe dan ook nuttig. Ook als het betekent dat soms toch nog even dieper moet graven dan wat dit boek je kan bieden. Ik wens je veel plezier als lezer en als ondernemer!

Verder lezen? Bestel het boek gelijk met deze handige links!

Nieuwsgierig geworden? Wil je zelf verder lezen in het boek? Het boek is onder andere te bestellen bij bol.com en bij managementboek.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here